top of page

De mensen van OASE: Joey

Meet Joey; Joey (28 jaar) was onderdeel van de OASE familie sinds het eerste uur. Van barista bij de voormalige OASE naar zijn eigen pop-up natuurwijn bar bij ons aan de kade. Cool toch? We gingen met hem in gesprek om meer te weten te komen over zijn bedrijf Far Out Drinks Co. én om te ontdekken wat er schuilt achter die blauwe ogen.

Horeca Rotterdam Natuurwijn Event Duurzaam

Vertel, wat is Far Out Drinks Co.?

Met Far Out Drinks Co. importeer en distribueer ik laag interventie en natuurlijke wijn, met de nadruk op Portugese wijnen. Het belangrijkste doel is mensen enthousiasmeren en op een laagdrempelige manier meenemen in hoe de productie van wijn ook anders én beter kan.


Ik vraag me weleens af hoeveel mensen bewust bezig zijn met de afkomst of het productieproces als ze bijvoorbeeld een fles wijn in de supermarkt kopen. Ik probeer op een laagdrempelige manier ook de mensen die er in eerste instantie niet zo mee bezig zijn of hiervoor openstaan mee te nemen in het maken van een bewuste keuze. Ik verpak het in een gezellig bedrijf, met producten met een gezellig label. Zo hoop ik een breder publiek enthousiast te maken over écht goede producten."

En wat maakt de wijnen van Far Out Drinks Co. beter dan een wijn uit het supermarktschap?

"De wijnen zijn biologisch en biodynamisch verbouwd en grotendeels afkomstig van regeneratieve boeren. Dat houdt onder andere in dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en er geen extra dingen als gisten en klaringsmiddelen in de wijn worden toegevoegd. De wijnen zijn puur. In plaats van sturen en te manipuleren naar wat het eindproduct moet worden, is bij deze wijn de natuur leidend. Dit is wat de natuur is. Dit is wat de natuur dit jaar aan input te bieden heeft. En dit is dus hoe de wijn dit jaar smaakt.


De wijnmakers waar we mee werken hebben allemaal een uniek eigen verhaal. Ze gebruiken veelal traditionele werkwijzen, écht oude ambacht. We werken met producenten die de omgeving echt beter maken. Ik geniet van het vertellen van deze verhalen. Het is een goede manier om het gesprek aan te gaan en mensen te enthousiasmeren. Als ik vertel over een pittoresk biodynamische boerderij, waarbij de druiven groeien tussen de schapen en vlinders, dan spreekt dat veel meer tot de verbeelding dan dat ik met een technisch verhaal kom aanzetten bij een consument. "

En hoe ben je zo in de Portugese wijn gerold?

“Ik werkte bijna 10 jaar in de koffie. Ik zou mijn eigen koffiebar openen, maar door de pandemie gingen die plannen van de baan. Ik wist toen niet direct wat ik wilde doen, dus heb ik de boel de boel gelaten en ben met mijn vriendin en hond in onze bus gaan reizen en wonen. Daar kwam ik in Portugal terecht op een erf bij een boer. Hij stookte sterke drank, maar had ook al bijna 30 jaar een distributiebedrijf in wijn. Hij liet mij zijn wijnen proeven en ik kwam erachter dat mijn kennis over koffie veel overlap had met die van de wijnwereld. Ik wist veel van landbouw, fermentatie en heb een redelijk ontwikkeld smaakpalet. Maar we konden ook uren praten over de geschiedenis, muziek, eten en de regio. Belangrijker: we hadden dezelfde waarden. Eerlijke landbouw en transparantie. Daar is mijn passie en kennis over Portugese natuurwijn gegroeid."

En toen kwam je hier met een pop-up bar...

"Ja! Ik had al eens eerder getest met een pop-up bar bij Pele Surf Shack. Ik merkte dat het hebben van een bar super goed is voor de naamsbekendheid van je bedrijf én voor het directe contact met de klant. Je hebt de mogelijkheid om het verhaal van je product goed te vertellen en de klanten beter te enthousiasmeren.


Dus ik zocht een nieuwe plek die past bij wat ik probeer uit te dragen en ik vond daarin een goede match bij OASE. We doen het beide op een andere manier, maar we hebben hetzelfde doel: het grotere publiek op een toegankelijke manier meenemen in belangrijke sociaal-maatschappelijke onderwerpen, zonder heel activistisch te zijn. Bij het voormalige OASE was ik al betrokken als barista en van die tijd hebben zowel OASE als ikzelf denk ik waardevolle lessen meegenomen.


Ik vind het gaaf om te zien dat het idee van toen, wat OASE moest worden, nu ook werkelijkheid wordt. OASE organiseert veel evenementen rondom diverse belangrijke thema's in meerdere zalen en bereikt daar nu een veel groter en diverser publiek mee. Tof dat ik daar nu weer een onderdeel van mag zijn. "


Dus duurzaamheid speelt een heel belangrijke rol in je onderneming. En hoe zit dat in je privéleven?

“Ik verkoop deze wijnen omdat dit volledig past bij mijn persoonlijke overtuigingen. Ik pas het zoveel mogelijk toe in allerlei aspecten van mijn leven; ik eet vegetarisch, consumeer waar kan biologische producten en ik probeer zo veel mogelijk te halen bij de boer om de hoek. Ik kies ervoor om samen met mijn vriendin zo veel mogelijk buiten te wonen. Lekker in de elementen. We leven in onze bus óf in ons huis in Lunteren; een bungalow met een stuk grond van 500 m2. Met de middelen die we hebben maken we hier een biodiverse tuin van en groeien we hier zo veel mogelijk verschillende planten en groentes. Alle tegels er uit en het regenwater vangen we zo veel mogelijk op en gebruiken we in de tuin. Ik weet niet hoeveel impact we daar nou echt mee maken, maar op dagelijkse basis kijk ik in mijn directe omgeving: wat kan ik daar doen om die in ieder geval een stukje mooier en beter te maken. De tuin inspireert mij altijd weer om er ook op andere plekken en op een andere schaal mee aan de slag te blijven. Ik hoop dat het over een paar jaar een groene weelderige tuin is geworden.”


Wat doe jij om de OASE in jezelf te vinden?

“Als ik in het bos ben, in de natuur en ik zie de plantjes groeien in mijn tuin, dan word ik daar super rustig van. Even uit de waan van de dag, in plaats van het gevoel alles te moeten. Dat is een groot onderdeel van hoe wij ons leven inrichten. Lang wandelen over de heidevelden in plaats van lang achter de laptop te zitten. Of door bijvoorbeeld koken op open vuur; dat is moeilijk en duurt lang, maar heel leuk en geeft voldoening. Dat is ultiem vertragen en genieten.”

Ook zin om te vertragen, maar heb je geen bungalow met een tuin? Dan is de pop-up wijnbar van Joey, hier aan de kade met prachtig uitzicht, een goed alternatief. Er is een kleine snackkaart en een bbq plek waar het mogelijk is om zelf je eigen eten mee te nemen. De wijnbar is geopend van donderdag tot zondag vanaf 14.00 tot 22.00.

Tip: vraag Joey naar het verhaal achter het glas wijn dat je hebt besteld. Reuze inspirerend kunnen wij beloven.


bottom of page