Dé nieuwe OASE 
aan de Maas

OASE is een verbonden, inspirerende multifunctionele ontmoetingsplaats voor Rotterdammers en door Rotterdammers, waar we werken aan verschillende maatschappelijke opgaven om samen te gaan voor een mooier Rotterdam.

initiatief van
Asset 1_2x.png

Thema’s die aan bod komen zijn uiteenlopend:

 

We zien dit niet als losse thema’s, maar kiezen bewust voor een holistische aanpak. We moeten de wereld gaan zien zoals de astronauten hem zagen: als een verbonden systeem. Dus wordt OASE niet enkel een ecologische hub, maar ook een culturele, sociale en gezonde. We zitten in hetzelfde schuitje. Samen laat je plannen groeien en kom je verder.

earth.jpg
Earthrise

'Je ontwikkelt een globaal bewustzijn, een menselijke blik, een intense ontevredenheid met de status van de wereld en de drang om er iets aan te doen. Vanuit de maan ziet de internationale politiek er zo kleinzielig uit.

Je zou een politicus bij z’n nekvel willen grijpen en hem een paar honderdduizend kilometer de ruimte in willen slepen en zeggen: “Kijk daar nou, klootzak!”'

Dit zei astronaut Edgar Mitchel toen hij terugkwam van zijn ruimtereis. Wat hij ervaarde was het ‘overzichtseffect’. De symptomen: liefde voor de planeet, een verlangen de aarde te beschermen, een ervaring van verbondenheid met alles wat leeft. Deze bewustzijnsverandering is blijvend. Astronauten keren terug met missiedrang.

                   

Mitchel, maar ook onze eigen Wubbo Ockels, vertellen de boodschap dat we anders naar de wereld moeten kijken. En ze zijn optimistisch dat het kán! Maar hoe kunnen niet-ruimtevaarders tot deze inzichten komen?

Community

Samenwerken en verbindingen leggen is cruciaal voor OASE. Met elkaar bouwen we aan een betere wereld met als uitvalsbasis OASE. Een aantal eco-systeem bouwers hebben net als ons een vaste thuisplek in OASE en lopen dagelijks rond. Ontdek ze hier!

 

GROENEMORGEN

Idealistisch campagnebureau

Creatief bureau Groenemorgen wordt gerund door Berend van Zanten (1991) en Raymond Landegent (1986).

Twee Rotterdamse ondernemers/ organisatoren die sinds 2017 samenwerken aan projecten/ evenementen die één ding gemeen hebben: een stevig portie idealisme verpakt in een aantrekkelijk jasje.

Zo is Groenemorgen onder andere organisator van het leukste food festival van Nederland: MALS Vegan Festival. Want vegan eten kan superlekker zijn, maar op een festival met muziek en culturele programmering smaakt het nog net wat lekkerder. Zo maak je een duurzame oplossing (vegan eten) voor een groter publiek aantrekkelijk.

OASE is een initiatief van Groenemorgen

Berend van zanten en Raymond Landegent - leeg.jpg

Mona Lisa’s

Sociaal maatschappelijk

kunstenaars collectief

Het werk van Mona Lisa’s draait om het activeren van creatief bewustzijn met als doel jezelf en elkaar te bevrijden van morele, normatieve, sociale, politieke beperkingen.

 

Als commentaar op bestaande denkbeelden gebruiken we de online meme cultuur. Het rollenspel met de eigen identiteit die daar plaatsvindt zien we als een levend voorbeeld van de emancipatie van bestaande denkbeelden. We dompelen onszelf en ons publiek onder in een poel van radicale subculturen. Om zo grote thema’s als gender, seksualiteit, lichaam, racisme en feminisme te kunnen ondergaan. 

monalisa_example.jpg

BUIT

Eetbare natuur

BUIT staat voor een wildgeplukte vangst. We organiseren wildplukwandelingen, cursussen, bedrijfs- en groepsuitjes en we realiseren projecten om de biodiversiteit weer te herstellen.

 

Ons dagelijks leven speelt zich tegenwoordig veel binnen af en we komen minder buiten. We zijn hierdoor de connectie met de natuur en de oorsprong van ons eten steeds verder aan het verliezen. 

Stel je eens voor dat we die connectie weer vaker aan zouden gaan? Wat zou het met je doen? Met wildplukken zet je al je zintuigen aan het werk. Wat we zien, horen, voelen, ruiken en proeven heeft net zoveel invloed op onze gezondheid als wat we eten en drinken. Je kunt je er vast iets bij voorstellen hoe voldaan je je voelt om iets te bereiden van wat je zelf hebt gevonden na een mooie wandeling.

wilplukken.jpg

Transitiedoeners

Interventies die bijdragen aan de energie transitie

Transitiedoeners bestaat uit Amelie Veenstra en Jessica Celine Curta. Met elkaar hebben we meer dan 30 jaar ervaring in de energie/transitie in huis.

 

De komende jaren gaat de energietransitie versnellen. Duurzame energie en circulaire oplossingen zijn er al, en komen er steeds meer bij. Tegelijkertijd zijn steeds meer partijen & mensen betrokken bij deze transitie. Wij zien dat veel betrokkenen op zoek zijn naar hún weg om de beweging verder te kunnen brengen.

 

Wij willen heel graag deze beweging versterken. Wij zijn doordrongen van de noodzaak van de aankomende energietransitie, werken al jaren in het veld en hebben een onuitputtelijke drang om bij te dragen aan een duurzamere wereld voor iedereen.

amelieveenstra-huawei-lumen-rvh-72650-1200x800-web.jpg.webp